torsdag 23 juli 2020

Min Blåa Vinbok Del X

Jag har inte haft så mycket tid att ägna mig åt vinkunskap senaste tiden eftersom jag jobbat mycket. Ena dagen står jag i receptionen och tar emot gäster, andra dagar står jag på en stege och målar och några dagar i veckan går jag i restaurangen. Varje gång en gäst beställer ett vin tittar jag lite nyfiket på vad de väljer.

Att stå i både receptionen, men ännu mer att gå i restaurangen är så utanför min comfort zone, om än att sakta men säkert lär jag mig allt mer och blir allt mer bekväm och van. Människorna i Trosa, gästerna och framför allt mina vänner där gör dagarna njutbara.

Men just nu är jag tillfälligtvis hemma i mitt lilla krypin på Wallingatan. Det känns underbart att komma hem. Jag unnar mig ett glas vin medan jag gör detta inlägg.


Eftersom min vän Susanne älskar recioto, beställde jag en lite dyrare recioto än vad vi tidigare hade druckit. Den var något mindre söt i smaken, och kändes mer lik en amarone. Men smaken var som förväntad, kraftfull, koncentrerad, russin och körsbär. Det som gjorde den annorlunda från de jag provat tidigare var också att den hade mer påtagliga tanniner.


Recioto

Jag har provat flertal av de klassiska Barolo och Barbaresco som är gjorda på 100% nebbiolo, men hade ett annat nebbiolovin från Piemonte på min önskelista, nämligen en från Gattinara. Det här var ett vin som jag hade svårt att sluta dricka. Körsbär och pomerans, tanninrikt men utan att besvära. mmmm...

Gattinara

Jag gillar ju bubblor så mycket, men alla bubblor är inte skapta lika :-) 
Ett mousserande dessertvin från Asti, med lite för mycket honungssmak för att tilltala mig. 


Asti


Jag jagar viner från andra delar av Italien än de tre stora områdena Piemonte, Venetzien och Toskana. Denna Primitivo (samma druva som Zinfandel) är från Apulien. Kryddig och mörka bär var påtagligt. 

Primitivo

Jag ville också prova fler appassimento som inte är gjorda på Corvina. Denna är också från Apulien och gjord på bland annat Primitivo men på appassimentometoden. Passande nog vegansk eftersom jag drack den med mina systerdöttrar Olivia och Vendela som båda är veganer. 

Appassimento

Till min stora glädje hittade jag ett vin från markerna. Den är gjord på sangiovese och hamnade under kategorien fruktigt och smakrikt på systembolaget. En kategori som jag inser att jag sällan provat.
Vin från markerna
På Bomans, efter en dag i receptionen, hängde vi kvar i baren en stund. Jag provade ett vin från Stellenbosch som är gjort på Cabernet sauvignon, syrah och Merlot. Det var underbart gott. 


Vin från Stellenbosch 

Jag provade också ett vitt vin, som nästan borde kallas gult vin, för så kraftfull kulör var det. För mig smakade det kraftig söt honung, vilket inte faller mig alls i smaken. Men det var min första sauvignon blanc (tror jag).

Sancerre
 
Ett mousserande vin från Frankrike, en blanc de blanc. 

Blanc de blanc

Som jag nämnt söker jag alltid efter andra vinregioner i Italien än de tre stora. Detta vin är från Sicilien och därmed typsikt nog gjort på Nero d´Avola (och Cabernet Sauvignon). 

Raccolto






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar