fredag 27 maj 2016

Panpastell och färgpennor

Färgpennor är ett underbart medium, men ack så tidskrävande! När jag först hörde om panpastell, blev jag omedelbart intresserad eftersom det lät som en möjlighet att snabba på delar av den tidsödande processen.

Jag köpte mina första panpastell för mer än ett halvår sedan men har haft svårt att lära mig hur jag ska använda dem tillsammans med färgpennor.

Jag provade att använda panpastellen på teckningar redan utförda med färgpennor men där jag tyckte att jag behövde ändra något på kulören. Men när jag skulle fixera teckningen (vilket kändes nödvändigt eftersom panpastellen är ganska smulig) reagerade panpastellen konstigt och lämna en oönskad ful yta. Istället experimenterade jag med att lägga pantastellen först. Problemet med det är att panpastellen får en yta som gör det svårt att arbeta på med färgpennor. Jag provade därför att använda pastellkritor och pastellpennor, men fick det inte heller att fungera. Vare sig panpastellen i sig eller i kombination med pastellkritor tillåter ett detaljerat slutresultat (i alla fall för mig). Till slut provade jag igen att fixera panpastellen med ett fixativ, men denna gång efter att bara ha använt panpastellen. Sedan arbetade jag med färgpennor på detta.

Så här blev slutresultatet. Teckningen är inte helt färdig och jag tror inte att jag kommer att färdigställa den heller för jag lyckades smutsa ner pappret så otroligt mycket i processen, men det är mitt första försök med panpastell som blev någorlunda.

Pappret är ett pastellpapper från Strathmore (deras 400 serie).
Teckning utförd med panpastell och färgpennor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar