måndag 26 december 2016

Skissböcker från Fabriano, Moleskine och Strathmore

Jag hade tänkt att jag skulle uppdatera mina skissböcker en gång om året ungefär vid samma tid, men så blev det aldrig. Jag passar därför på nu att uppdatera alla som jag slutfört efter som jag just idag tecknade den sista sidan i en av mina skissböcker.

Jag har tidigare skrivit om hur jag använder olika skissböcker samtidigt men för olika syften. Jag har haft en under år som egentligen inte passar in i en kategori. Den har egentligen fyllt ett annat syfte. Den är i en perfekt storlek för en handväska eller en större jackficka så den har fått följa med mig ut. Inte för att skissa folk på stan, en sådan har jag också, utan för att kunna teckna när jag sitter på ett hotellrum, ett väntrum eller annan plats där jag inte har någon att skissa av. Det är lite utav en ”fulbok” dvs en skissbok som jag skissar ner idéer i, en bok där jag tecknar utan avsikt att utföra något speciellt fint, mer ett ställe att låta handen röra sig som den har lust. Det är en skissbok från Moleskine, 21 cm lång och ca 13 cm bred. Jag deltog i ”inktober” i år (en företeelse på Instagram och Youtube som innebär att teckna med tusch en gång om dagen under hela oktober), för den skull köpte jag en ny penna som jag hört mycket gott om. När jag använde den för inktober tyckte jag inte alls om den. Den klarar inte av att man arbetar för snabbt med den eller för stort med den. I min lilla skissbok däremot visade den sig däremot att vara en helt underbar penna. Pennan är från Pentel och har en penseludd som kan ge större svarta (eller vilken färg man valt) ytor så väl som smala tunna streck. Jag har en i svart, en i grått och i brunt. 

Min "brushpen" från Pentel

En sida från min Moleskine
Ytterligare en sida 
Skissbok från Fabriano
med akvarellpapper
Jag har också slutfört (sen en ganska lång tid tillbaka) en skissbok i min ”kroki-serie”. Jag har alltid en skissbok på gång där jag tecknar kroki. Den jag slutförde var lite utav ett misstag. Jag fick för mig att det vore roligt att ändra förutsättningarna för mig själv och valde därför en skissbok med akvarellpapper i (från Fabriano). Dock är det otroligt begränsande att endast använda medier som är vattenbaserade i en skissbok helt dedikerad till kroki. Jag hastade igenom den boken bara för att bli av med den i ärlighetens namn. Få ritmetoder passar på akvarellpapper.

Blyerts som är vattenlöslig och markers
går att använda på akvarellpapper.
Inktense färgpennor från Derwent på vänstra
 sidan och akvarell samt tusch på den högra. 
Akvarell på vänstersida och
vattenlöslig tusch på den högra.
Mer tusch, men denna gång en som inte är
vattenlöslig och uppför sig därför annorlundaLättad över att skissboken med akvarellpapper i var slut påbörjade jag en ny skissbok för samma ämne, en liten ca 20 x 25 cm bok från Strathmore, med mjuk pärm. Dock upplevde jag igen en vantrivsel med skissboken. Den är svår att öppna helt, sidorna känns så små att oftast får endast en teckning plats och när man tecknar med en minuts poser känns varje sida som ett slöseri. Så återigen tvingade jag mig att ta mig igenom en skissbok. När jag äntligen hade slutfört denna bok bestämde jag mig för att inte göra om samma misstag och har nu valt en större och fin, med bra ritpapper från Fabriano.

Mjuk pärm från Strathmore
Det fick inte plats för mer än en bild på en sida